Паническо разстройство

Причини за паническо разстройство

Възстановяване от паническо разстройство

Лични истории на болни от паническо разстройство

Всички симптоми на паническо разстройство

Ароматерапия

Профил на паническото разстройство:

Страданието се характеризира със спонтанни епизоди на ескалиращ страх, придружен от сърцебиене, замайване, чувство на задушаване.
Причини: психологически, генетична предразположеност, стрес, проблеми в детството, проблеми в мозъчната биохимия. Възможна е и комбинация от няколко фактора.
Продължителност: средната продължителност на една паническа криза е между 10 и 30 минути. Възможно е единични панически кризи да продължават и до 2 часа, обикновено веднъж на ден, или два три пъти в седмицата. Но понякога ПК присъства няколко пъти в денонощието.
Брой пациенти, които страдат от  агорафобия, успоредно с ПР – 1 от всеки 3
Процент на страдащите от депресия: 40

Профил на страдащия
Пациенти страдащи от това разстройство – около 350 хиляди българи са изпитали поне веднъж в живота си паническа криза, други 120 хиляди българи страдат от паническо разстройство.
По възраст: 18-34 години: 37 процента; 35-64 години: 60 процента
Средна възраст, когато е стартирало ПР – 24 години
Съотношение мъже – жени 28:72
Семейни – 51 процента
Разведени – 24 процента
Злоупотребяващи с алкохол: 30 процента, лекарства -17 процента, транквиланти – 42 процента
Влошили работата си: 83 процента, загубили работата -67 процента, невъзможност да работят поне 1 месец :47 процента
Опит за самоубийство: 20 процента

Профил на лечебния процес
Обичайно лечение: лекарствени средства, поведенческа терапия
Най-добър резултат – комбинация от двете
Проценти на пациентите, повлияли се от лечението – 70-90
Най-разпространен начин за поведенческа терапия – излагане на стресиращия фактор (десенсибилизация)
Брой посещения седмично – средно 3 пъти
Бързо повлияващи пациента лекарства, с най-малко странични ефекти – бензодиазепините
Проценти, които спират лечението, заради страничните действия на лекарствата – 35 процента
Проценти, които посещават спешната помощ  за период от 6 месеца –  28 проценти

Когнитивен модел на панически пристъп:

Паническото разстройство е сериозно психическо състояние, което засяга около 3-4 % от жизнеспособното население в световен мащаб. Най – потърпевшата възрастова група е тази на младите хора.

Всички етнически групи са еднакво уязвими за заболяването.

По неустановени досега причини, жените биват засегнати два до три пъти повече от мъжете.

Какво представлява паническата атака, която е фундаментът на паническото разстройство?
Паническата атака е заливаща ни внезапно вълна от непреодолим страх, която идва без предупреждение и не е предизвикана от обективни причини.


Най-често срещаните симптоми са:
* Учестено сърцебиене
* Затруднено дишане и чувство, че не ви достига въздух
* Парализиращ ужас
* Замаяност, гадене
* Треперене, потене, разтрисане
* Задъхване, болки в гръдния кош
* Топли и студени вълни
* “Иглички” в пръстите на ръцете и краката
* Страх, че полудяваш или умираш.
* Чувство за нереалност на ситуацията и загуба на контрол над тялото и разума.

Може би някой би могъл да разпознае в изброените симптоми естествените човешки реакции в случаи на надвиснала опасност. Но по време на паническите атаки, тези симптоми се появяват сякаш от нищото – например по време на сън и в състояния на относителен покой.
Като обобщение на по-горе казаното, паническите атаки се:

* Появяват внезапно, без предупреждение и без никакъв шанс да ги предвидим или предотвратим, както и да ги спрем.
* Силата на страха не е свързана по никакъв начин с конкретната ситуация, по-скоро изобщо не е свързана.
* Продължават няколко минути, тъй като човешкото тяло не може да поддържа това нетипично стресово състояние по-дълго от това. Понякога повтарящите се панически пристъпи биха могли да продължат часове.

Паническите атаки не са опасни, но изживяването може да бъде ужасяващо, още повече, че човек губи контрол над себе си и започва да се страхува от полудяване. Ето защо негативният ефект от паническото разстройство може да се изрази в лека социална неадекватност до тотална неспособност за вписване във външния свят.
Как да различим паническото разстройство?
Моля, запомнете, че само специалист може да диагностицира паническото разстройство. Но има някои определени признаци, по които вие самите можете да се ориентирате какво е страданието ви.
Едно проучване сочи, че понякога хората прибягват до услугите на 10 и повече специалисти, докато бъдат правилно диагностицирани. И само 1 на 4 обикновено получава подходяща терапия. Ето защо е много важно да можем да разпознаем сами симптомите си и да подскажем на лекаря верния път, за да получим адекватна помощ.

Много хора преживяват случайни панически атаки, и ако вие имате една или две такива изживявания, най-вероятно нямате повод за безпокойство и никога няма да развиете паническо разстройство. Ключовият симптом на паническото разстройство е постоянният страх от бъдещи панически атаки. Ако страдате от повтарящи се (4 и повече) панически атаки, и ако живеете в постоянен страх, че ще имате следващи такива, вие със сигурност трябва да се замислите за професионална помощ и да се обърнете към подходящ специалист.


 Могат ли хората с паническо разстройство да имат нормален живот?
Отговорът на този въпрос е “Да” – ако се лекуват.
Паническото разстройство е абсолютно лечимо.
Правилната терапия се съсредоточава върху всички аспекти на разстройството– психическия, психологическия, физиологическия.
Разработени са и множество медикаменти , предназначени за облекчаване и пълно премахване на пристъпите на това социално значимо заболяване.
Веднъж излекувано, паническото разстройство не води до никакви по-нататъшни усложнения.

Странични ефекти на паническото разстройство
Без подходящо лечение, паническото разстройство може да доведе до много сериозни последици. Най-вероятно е паническото разстройство да доведе до фобии, както вече споменахме, защото страдащите се стремят да избягват на всяка цена точно определени места, ситуации, дори хора. За пример – ако сте имали атака, докато сте шофирали, започвате да избягвате шофирането, докато не развиете някоя следваща, производна на нея фобия.

В най-лошия случай – страдащите могат да развият агорафобия – страх от излизане, от открити пространства, защото смятат, че стоейки вкъщи, биха могли да избегнат всички “опасни” ситуации, които биха могли да провокират евентуална атака или където не биха могли да получат помощ. Дори и да не развиете някои от горните фобии, вашето качество на живот би могло значително да пострада при не лекувано паническо разстройство, защото последните изследвания сочат, че хората с паническо разстройство :
* Са по склони към алкохолни и наркотични зависимости.
* При тях е по-голям рискът да посегнат на живота си
* Изгубват интерес към хобитата си, спортуването и всякакви удоволствия
* Изпадат в състояния на финансова зависимост, защото нередки са случаите, когато се отказват от работата си от страх да излизат навън
* Чувстват се постоянно физически и емоционално нестабилни в сравнение с останалите, тъй като изразходват невероятно количество енергия да се преборят с тези неприятни състояния
* Развиват фобия към шофирането

Нищо от гореизброеното не бива да се случва.
Паническото разстройство може да се лекува успешно и страдащите могат да водят нормален и пълноценен начин на живот.

Причини за паническото разстройство

Като разглеждаме въпросът за причината, която довежда паническото разстройство, трябва да изключим посттравматичния стрес. Съществуват три основни причини, които пораждат паническото разстройство според Американската психиатрична асоциация. Те са:

 •        Биологична
 •        Поведенческа
 •        Психодинамична

Биологичната теорията, засягаща генетичната предразположеност на организма към паническото разстройство и се обяснява с химическия дисбаланс на мозъка.
Поведенческата теория намира причините за разстройството в негативните мисли, като отношение към живота.
Психодинамичната  се обръща към детството и там търси причината.

Няма съмнение, че поведенческата теория е вярна, като твърди, че хората се научават да се страхуват от поява на нова паническа атака много бързо. Едва ли не, това се превръща във вид отношение към света. Нещо като да се събудиш сутрин и да отвориш очи. Това  страдащия го усвоява  много бързо. И се пита, веднага след преживяната паническа атака,  дали пак няма да изпита друга точно ей сега. Този страх  се разраства, като се сътворяват още десетки в  представите. Паническото разстройство вече е налице. Всеки страх се подхранва от предишния и така човек се оказва заклещен в  лапи на различни фобии.
Паническо разстройство – загуба на волево управление над тялото
Когато загуби възможността чрез волята да управлява вниманието, концентрацията или дишането, човек изпитва силен ужас и бърза да възстанови контрола над тялото си. Но коварството на паническото разстройство се крие именно тук, контролът се губи и възстановява, съобразно неговата сила, казано в шеговит смисъл. Когато това се случи за първи път, човекът прави краен извод, че вече никога няма да може да управлява себе си. Мястото, където това се е случило се превръща във „фобийното“ място. Ако то е кварталното кафе, човек, изпитал първата си паническа атака там, е 100 процента убеден, че причинителят е именно то и всеки път минава край него със силна тревожност или паническа криза.
Когато паник страдащият, разбере, че кварталното кафе не натиска спусъка на паническата криза, а физическия симптом на деперсонализацията, да речем, той вече не подновява пристъпите на тревога в задименото местенце и започва да търси логиката на състоянието, което преживява. Паническо разстройство представлява подтиснат гняв и неумение да позволиш да бъдеш управляван. Всичко това генерира огромна енергия, изригваща под форма на панически атаки. Ген провокира паническите атаки?
  Испански специалисти може би са открили причинителя на паническите атаки. Разбира се, не трябва да бързаме в изводите си, въпреки че учените твърдят, че причинителя на пристъпите на страх и повишената тревожност, се крие в дадени гени.
Изследователите от Института по молекулярна биология в Барселона, посочват, че причината се дължи на гени, отговорни за производството на определени протеини. Тези протеини изграждат структурата на нервните клетки, отговорни за препредаването на специфични импулси.
Дисбалансът при производството на тези протеини, прави мозъка свръх сензитивен към стресовите ситуации.
Направените проучвания сочат, че лицата, които имат родители, засегнати от панически кризи, са изложени на риск седем пъти повече да развият паническо разстройство, отколкото другите хора.

Възстановяване от паническо разстройство

Какво  означава възстановяване от паническо разстройство и как да го постигнем?
Дали, когато изчезнат паническите атаки или страховете симптоми сме се възстановили?
Дали възможността да ходите където и да е, означава победа?
Дали внезапно животът ни се променя и той става радостен, изпълнен с авантюри и без проблеми? Или пък трябва да почувстваме нещо още по-незабележимо и дълбоко…

Колко дълго продължава лечението ?
Голяма част от успеха на терапията зависи от вашата готовност и мотивираност да изхвърлите този враг от живота си и внимателно да следвате предписаната терапия. Така че продължителността е много относителна, но поне 1 година е необходима за постигане на съществено подобрение.

Психологичните подходи включват психотерапевтична работа в дългосрочен план за справяне с психологичните причини, довели до възникване на паническото разстройство. Най-ефективни от психотерпевтичните подходи се оказват когнитивно-поведенческите, които са свързани с идентифициране на негативните автоматични мисли и управление на ситуативната тревожност. За целта се обърнете към квалифициран психолог.

Трябва да имате предвид, че паническото разстройство, за разлика от някои други емоционални разстройства, не може да бъде нито самодиагностицирано, а още по-малко самолекувано.

Какво трябва да очаквам след възстановяването от паническите атаки?
Това означава ли никога вече да не получаваш панически атаки? Никога. Никога да не изпитваш симптомите на паниката. Никога. Никога вече да не се чувствам като развалина от унищожителните тревожни изживявания, а да се превърнете в човека, който беше преди да започне това страдание, уверен, че управляваш и контролираш живота си.
Ако приемем, че всичко казано по-горе трябва да се случи, ще допуснем грешка!


С излекуването от паническо разстройство, изчезва ли и страха?
Дори и след пълното възстановяване, пак ще чувствате остатъчни симптоми понякога, но той няма да преминава в страховитите панически пристъпи. Страхът е  нормално чувство, характерно за всяко живо същество. Не искате да чувате това, не искате да е така? Единствената ви мисъл е, как да  отстраните всички страхове от вас… Ние винаги искаме да чуем това, от което имаме нужда, а не това, което трябва. А страхът е важен за оцеляването ни на този свят. Затова всяко нормално, живо същество чувства страх.


Как да разбера дали съм се излекувал от паническо разстройство?
Ще попитате – от къде да сме  сигурни, че сме се излекували. Да обясним. В онези мрачни месеци, преживявайки силните панически атаки, не сте се замисляли колко време е минало за формирането на поведението и причините, които са довели до панически реакции. Сигурно не сте се замисляли много върху начина ви на общуване и начините ви на реакции. Много малко хора предполагат, че начинът, по който живеят живота, начинът, по който се отнасят към себе си, начинът, по който фокусират мислите си – трябва да бъдат истинските  моменти, върху  които трябваше да се работи, за да се излекува от паническото  разстройство. Сега вече вие ще умеете да контролирате точно онова поведение, което предизвика паническите атаки. Това е сигурния знак ,че сте  намерили решението.


Най-важното нещо, за да се излекувате  от паническото разстройство е да изгубите страха от симптомите.
Симптомите могат и да се появяват, но вие няма да се страхувате вече от тях.
Понякога отново ще изпитвате страх, когато сте стресирани, но няма да го развивате в такава форма, която би ви парализирала…Вече  няма да ги наричате панически атаки. Вече няма да се страхувате от тях, защото те няма да ви  плашат. Страх означава – заплаха. Вече сте осъзнали, че от замайването няма да припаднете, както и от сърцебиенето няма да получите инфаркт. Осъзнавайки симптомите, страхът започва постепенно да се редуцира – все по-малко и по-малко ще чувствате напрежение.
Да загубиш страха от симптомите, да загубиш страха от очакването, означава, че постепенно ще започнете да губите и отрицателните си качества, които са довели до паническите атаки. Възприятието ви на света, ще се промени коренно. Вие вече няма да сте  онази  личност, която се престарава и желае да изглежда перфектна в очите на другите. Вашата артистичност я запазете за емоционалния си живот, а в общуването си с другите, реагирайте така, както чувствате нещата.

Излекуването от паническото разстройство ще донесе изчезването на най-голямото съмнение: „аз вече  едва ли ще бъда нормален“.
Страхувате се, че ще останете вечно „дефектни“ и „различни“. Колко грешите! Страданието, което ви причини паническото разстройство и последващата ви борба с него, ви направиха много по-лесно приспособима личност, с още по-силен разум, отколкото бяхте преди паническите атаки. „Чувствай се така, както бихте искали да се чувствате“ – сега ще възприемате света по този начин. Може би се съмнявате? Ще дойде време, когато ще разберете, че това е вярно!


Какво означава да се възстановиш от паническите атаки?
Как ще разберете, че сте го направили? Възстановяването не означава единствено изчезването на паническите атаки. Също така, това е усещане за  повишаване  на лична  себеоценка, вие ще се почувствате по-значими и можещи хора, все по-добре и по-добре ще разбирате себе си и своите постъпки. Ще придобиете способности да бъдете по снизходителни към себе си. Все повече и повече ще започнете да се съгласявате със себе си и с това, което сте всъщност. Ще придобиете вяра, че сте в състояние да се справяте и грижите прекрасно за себе си. Възстановяването е процес, а не внезапно събитие. Така че не очаквайте чудеса, а бъдете търпеливи. Той разцъфва, както роза, бавно…Това е еволюция на духа и интелекта. Това е преодоляване на самия себе си и ново прераждане. Това е изстраданата победа на личността, която сте изградили, докато сте се борили да възвърнете стария си облик.
Да разкъсате пашкула с величествените си нови и красиви крила, с цвят, който вие сте си избрали сами и да полетите в посока, която сами ще определите, това е истинското възстановяване. Изчезването на паническите атаки и симптоми е само бонус към това прекрасно прераждане. Изживейте го. То ви очаква, наистина е прекрасно. Бъдете смели и следвайте пътя си, дори и лекото отклонение от него не трябва да ви притеснява. Продължавайте!

Лични истории на болни от паническо разстройство:

Здравейте на всички, които имат този проблем, но и на тези, които го нямат!!!Добре е и те да бъдат информирани, защото никой не е застрахован от това какво може да му се случи утре, както стана и с мен. Аз сам на 19,обичам живота, обичам приятелите си, обичам хората около себе си. Имам страхотно семейство, никога нищо не ми е липсвало. С една дума мога само да благодаря на Бог за семейството и приятелите си НО ТОВА НИКОГА НЕ Е ГАРАНЦИЯ ЧЕ НЯМА ДА СЕ РАЗБОЛЕЕШ !!!!!!!Миналата година септември месец, както всичко си беше ОК се събуждам една сутрин и усещам как нещо с мен не е на ред. Виене на свят, замаяност, гадене, безапетитие, безпокойство и някаква необяснима тревожност, когато ми ставаше лошо. Това продължи една седмица. И след два мъчителни пристъпа или гърчове, не знам какво точно беше, така и не разбрах какво каза дежурният в спешния център, се наложи да ми се направят куп изследвания. Изследванията си бяха СУПЕР, но за съжаление диагнозата НЕ. Поставиха ми диагнозата Паническо разстройство гадно нали……..От тогава се започна и моят АД. Изпих куп лекарства, които да не ви казвам какво причиняват на психиката и организма беше наистина жестоко, това което ми се случи. Боже никога не сам вярвала че съществува нещо толкова мъчително за човешката душа. Мислех си, че никога няма да се оправя, защото в началото наистина бях много зле. Не бях способна да правя абсолютно нищо, не можех да стана сама от леглото, да се храня и най-страшното беше, когато оставах сама вкъщи истински АД. Бях по-зле физически, отколкото психически, макар че след известно време ми сложиха за „украса“ и придружаваща депресия-„късмет нали“…..и така сумати месеци. След известно време отидох при подходящ лекар и може би той уцели лечението, макар че все още пия лекарства, но знам че ще ги махна. Сигурна съм. Преживях прекалено много, за да се предам сега след целият този ужас. Искам да кажа на всички, които имат тази диагноза да не се отчайват ЕЙ ХОРА,ЛЕЧИМО Е !!!!Всичко зависи единствено и само от вас самите. Сигурно сега някой се пита защо съм толкова оптимистично настроена при положение че пия още лекарства………??? Защото ми писна да ми е зле. Защото ми писна да не мога нищо да правя. Защото ми писна да ме е страх. Защото ми писна да завися от страха. Защото ми писна да завися от лекарствата. Защото ми писна да си мисля глупости. Защото ми писна този начин на живот, който се опитва да ми наложи тази диагноза. ЗАЩОТО СИ ИСКАМ ПРЕДИШНИЯТ ЖИВОТ. Сега не ме е страх, защото не позволявам на страха да ме надвие. Вече не ми пука, ако изляза тази вечер с приятелите, дали ще ми стане лошо и какво ще правя…..това беше преди. Сега си излизам и дори пътувам на хиляди километри, което преди не можех. Върнах си предишния живот, който ми липсваше страшно много по едно време се бях отказала да живея, само плачех, нищо не мислех, не излизах от стаята и не ставах от леглото. Ако и ти имаш този проблем повярвай ми, можеш да се оправиш, но всичко зависи изцяло от теб. ПОВЯРВАЙ В СЕБЕ СИ, потърси подходящите хора, които ще ти помогнат, не се оставяй да зависиш от този проблем, така нареченото паническо разстройство и всичко ще бъде ок…… а и се усмихвай по-често, помага !!!Надявам се моята история да вдъхне оптимизъм на повече хора и да не се предават. А знаете ли, че хората, които са страдали от паническо разстройство и са се излекували, след това имат много по-добър начин на живот.

  27 ноември 2007 15:14   |   Росен  класически пример съм на паническо разстройство, от 14 години, с приливи и отливи, с всичките типични симптоми. Получава се когато попадам в големи задръствания и съм зад волана. Ако не шофирам аз, мога да стоя там с часове! Асансьорите също не ме притесняват. Никой специалист а съм ходил при доста не може да ми обясни този феномен. Боря се и не се отказвам, осъзнал съм вече, че от това не се умира нито пък се полудява. Просто внезапен прилив на много адреналин. Пия Серопрам 20 мг, Ривотрил 2 мг, и Атенолол 25 мг дневно.
Пътувам около 700 км всяка седмица, с една дума- продължавам да работя и да живея. Признавам, че ползвам алтернативен вариант- друг шофира приятел, такси, когато се налага да се „забия“ в центъра. Може би един банален съвет за хора страдащи от панически пристъпи: НИКАКВО ОТЧАЯНИЕ И САМОСЪЖАЛЕНИЕ, ние сме си съвсем нормални хора! И нещо много важно по време на пристъп: опитайте да регулирате правилно дишането заради нормалната вентилация, това ми помага страшно много.

Всички симптоми на паническо разстройство

По-долу ще изредим всички симптоми, или всички известни досега симптоми на паническо разстройство :

 • Стегнатост в мускулите

Вие имате чувството, че вашите мускули винаги са стегнати или  под напрежение, толкова че от това може да  изпитате болка. Болката понякога е до такава степен силна, че може да ограничава движенията, както и да отслабва физическата ви активност като цяло. Възможни са и схващания в мускулите по цялото тяло.

 • Треперене и люлеене

Вашите ръце, крака  и дори цялото ви тяло, може да ви се сторят  сякаш треперят или вибрират. И най-неприятното е, че вие не може да спрете  този дискомфорт.
Неустойчиви или гумени крака
Вашите крака изглеждат толкова неустойчиви, и често се съмнявате, че те могат да ви издържат. В някои случай дори ви се струва, че няма да можете да направите и крачка напред.
   Краката ви са сякаш от желе, или гума и вие трябва да се насилвате, за да вървите. Понякога коленете и краката ви стават много твърди и сковани.

 • Задавяне

Мислите си, че някакво парче стои на гърлото ви  или пък има някаква бучка, която ви пречи да преглъщате. Друг път вие  едва преглъщате и усещате стегнатост. Необходимо ви е усилие, за да преглътнете. Често това чувство може да ви накара да мислите, че се задушавате или че сте погълнали парченце, което е заседнало на гърлото ви.

 • Повдигане или стомашен дискомфорт

Може да се почувствате подут или пълен с газове или пък, че имате бучка в стомаха си.  Друг пък да ви се стори, че в стомаха ви е пълно с пеперуди и чувствате всяко тяхно пърхане с крила. Някои страдащи отбелязват, че усещат стомаха си като тежък или стегнат. Други пък говорят за прекалена киселинност или постоянно повдигане. В резултат на всичко това повръщат, като споделят и за топлина в червата си.

 • Изпотяване

Без видима причина ви избива  топла или студена пот. Може и да изпитате топли вълни  или прекомерно изпотяване  без  основателна причина

 • Липса на апетит или вкус

Понякога дори мисълта за ядене ви е неприятна  и ако  хапнете нещо, то ви се струва безвкусно и неприятно.

 • Само мисълта за хранене ви кара да повръщате

Дори мислите ви карат стомахът да ви се преобръща и да изпитвате желание да повърнете.

 • Метален вкус   или мирис на амоняк

Постоянно имате мирис на метал или амоняк в носа си, като той не идва от храната или пък от околната среда. Тази миризма често ви засипва, но вие не може да си обясните защо. Той се появява и изчезва.

 • Вкочанясване или пък изтръпване в ръцете и краката

Чувствате карфички или боцкане в ръцете и ходилата си или някои други части на тялото. Друг път, част от тялото ви се чувства като вкочанена или замръзнала. Може да изпитате и изгарящи  усещания в раменете си,  краката или пък лицето.

 • Усещане за нереалност, откъснатост от околния свят, неяснота

Възприемате се, като че ли не сте част от околния свят, и всичко ви е така неясно, че сякаш сте разделен от околната среда, която ви заобикаля. Също така може да възприемате някои от обектите наоколо като трептящи, мъгливи, неясни или пък много блестящи.

 • Страх от загуба на контрол

На опашки или когато сте в тълпа или група с доста хора, изпитвате натраплива мисъл, че тук може да ви се случи нещо. Тревожите се, че всеки миг ще започнете да повръщате, или пък ще залитнете и ще направите неща, които да ви  изложат пред другите. Страхувате се, че няма да можете да контролирате себе си и това, което казвате. Когато сте сред хора  непрекъснато  се контролирате, за да не допуснете някаква грешка.

 • Болка или дискомфорт в гърдите

Може да изпитате стягане или натиск в гърдите си. Дори болка, която сякаш ви удря. Мускулните крампи в тази област могат да предизвикат силно безпокойство. Някои веднага реагират,  сякаш че получават  сърдечен удар.

 • Страх от полудяване

Внезапно изпитвате страх от загуба на ума си, или пък от факта, че изобщо не сте в състояние да мислите. Също така може да изпитате страх, че не си спомняте неща, толкова бързо, колкото преди сте го правили. Понякога се плашите от току-що изпитания нервен срив. Може да имате и периоди на „откачени мисли“, които   ви ужасят.

 • Повик за уриниране

Често изпитвате потребност да отивате до тоалетната, въпреки че току-що сте се върнали оттам. И когато отидете отново, резултатът е съвсем нищожен.
Често уриниране
Ходите често до тоалетната, много повече от нормалното.

 • Постоянна умора

На предела на силите сте, изпитвате отсъствие на каквато и да е енергия. Може да се чувствате  уморен до такава степен, че и най-малката задачка да ви довършва. Нямате и мъничко жилавост и си мислите, че можете да спите по цял ден, но когато се събудите отново чувствате  умора.

 • Усещане за предстояща гибел

Често изпитвате ужас от това, че предстои нещо лошо без да знаете точно какво. Сякаш настъпва края на вашия свят.

 • Страх от смъртта

Страхувате се, че това, което ви се случва е краят и няма кой да ви помогне. Също така може да изпитвате страх, че болката в гърдите не е нищо друго освен, сърдечна криза и онези пронизвания в главата ви са резултат от тумор или аневризъм.
Вие чувствате, че всеки от симптомите, които изпитвате са животозастрашаващи и това ви ужасява. Интензивният страх предизвиква сам мисъл за смъртта и вие се концентрирате върху нея много  повече от нормалното като тя  е толкова силна, че не  можете да я отстраните от ума си.

 • Излишък от енергия

Вие се чувствате безкрайно въодушевен от фактът, че може да направите толкова много неща бързо, че се оглеждате за още. Също така може да имате чувство, че трябва да бягате или да свършите нещо, каквото и да е, за да изгорите огромната  енергия, която се е насъбрала във вас. Понякога  не може да заспите, защото вашето тялото иска да скача или за бяга.  Усещате себе си, пълен с много енергия, която трябва да изгорите. Сякаш сте „напомпани“, не можете да седнете или да се отпуснете.

 • Често се възприемате като човек, който носи останалия свят върху гърба си

Възприемате себе си, като отговорен за твърде много неща, и ако не ги извършите, всичко ще се обърка. Тежестта е толкова голяма, че няма да можете да се справите с нея.

 • Чувствате, че не може да релаксирате

Имате толкова много да вършите, и не можете да се отпуснете. Дори едно поемане на дъх не си позволявате. Когато  пожелаете да си починете, хиляди мисли се изсипват в главата ви и те ви пречат да се отпуснете.

 • Суха уста

Възприемате устата си като много суха, трудно ви е да преглъщате, защото  нямате слюнка. Чувствате езикът си сух и лепкав

 • Трикове в очите

Може да виждате звезди и движения в ъгълчетата на очите си, които не съществуват. Може да виждате светкавици в очите си, или пък зрителното ви поле да представлява един калейдоскоп. Понякога може да ви се струва че  виждате тъмен обект. Някои страдащи имат тунелно виждане.

 • Скованост в ставите

Някои част от тялото ви се чувстват като сковани и толкова  тежки, че е трудно да се движат. Други ги  възприемат като артритни и блокирани.

 • Депресия        

Чувствате се безпричинно подтиснат или тъжен. Непрекъснато плачете и не може точно да назовете причината затова. Също така изпитвате чувство, че не обичате някого повече без видима причина. Струва ви се, че нищо не става, така както ви се иска, освен  това удоволствието сякаш ви е е напуснало  и животът е загубил своя смисъл.

 • Драматични клатушкания в настроението

Един ден сте безумно щастлив, без видима причина, следващият ставате безумно тъжен. Една минута сте оптимистично настроени, а следващата – депресиран. Една съвсем проста дискусия наглед, може да ви извади от равновесие.

 • Необичаен страх от обичайни неща

Вие може да се страхувате от нещо, което в действителния живот да не предизвиква никакъв страх.
Това може да е внезапен страх от това да бъдете сам. Страх от говорене, или необоснован страх за вашата безопасност. Притеснявате се, че вие можете да наранявате някой или вас самите като ИЗПОЛЗУВАТЕ нож от домакинство и така неконтролируемо да промушите детето или  партньорът си .

 • Неконтролирани мускулни конвулсии

Без причина, определени мускули може да потрепват. Тези потрепвания може да продължат даден период и да спрат от само себе си. Понякога тези потрепвания може да продължат безкрайно дълго време и да се окажат много болезнени.

 • Безсъние или събуждане посред нощ

Чувствате се прекрасно и готов за лягане,  но за кратко след като сте си легнали се събуждате. Веднъж събудили се, много трудно заспивате наново, защото мислите във вашия ум се надбягват или пък се чувствате болен. Вие често се събуждате от това, че изпитате паническа атака.

 • Раздрусване в полусън

Току-що изпаднали в полусън, на вас ви се струва, че започвате да чувате камбанени удари , бръмчене, изстрели и те ви събуждат отново. Може да сте задрямали, но вашето тяло потрепва конвулсивно и вие се събуждате.

 • Лоши или налудни мечти

Вие може да се събудите от паническа атака. И автоматически да се стремите да си спомните, кой сън е предизвикал този страх. А, оттук нататък продължавате да се опитвате да си представите всичко онова, което е станало в съня ви и какво точно иска да ви каже то.

 • Грешни мисли

Поради някаква причина вие започвате да изпитвате неприязън към някой към когото сте изпитвали топли чувства. Освен това може да  правите нещо с голяма жар и изведнъж да прецените, че няма смисъл да продължите да се занимавате с него.

 • Очите ви са прекалено чувствителни на светлина

Съществуват периоди, когато очите ви са много чувствителни към светлина, отколкото през останалото време, дори и при немного силна светлина, вие пак се нуждаете от слънчеви очила.

 • Замъглено виждане

Струва ви се, че вашето виждане е замъглено или не на фокус, и сега то е много по-силно, откогато и да било.

 • Сухи, сълзящи и смъдящи очи

Очите ви изглеждат винаги сухи, постоянно сълзящи и смъдящи. Дори и един добър сън не им помага, за да се възстановят.

 • Лесно сепване

Чувствате, че се стряскате много по-лесно, отколкото преди. Дори  и най-лекото почукване може да ви докара до точката на паниката. Събитие, което наглед не е нещо особено може да ви стресне до такава степен, която да не отговаря на реалното  му въздействие, Защото сте станали прекалено неспокоен и раздразнителен.

 • Винаги хаплив и намусен

Понякога вашето търпение сякаш си е взело почивен ден и  най-малкото несъгласие може да ви докара до разгорещен спор с опонентите . Нямате търпение за нищо. Сякаш сте се превърнали в друг човек.

 • Трудности при концентрацията

Наглед съвсем нормални неща ви затрудняват, и не можете  да се концентрирате в тях. В мозъка ви има „бели петна“. Не си спомняте, къде сте поставили различни вещи, които са били в ръцете ви до преди малко.

 • Постоянно повтарящи се мисли и непрекъснато дърдорене на ум

Вашият ум непрекъснато мисли . Дори и когато се опитвате да почивате, той „дърдори“. Без прекъсване анализира, разговаря и предвижда. Това ви кара да не можете да се отпуснете дори за миг.

 • Постоянно желание за захар и сладки неща

Без ясна причина имате невероятна жажда за  шоколад и сладкиши.

 • Чувствате се така, сякаш сте под напрежение през цялото време

Напрягате се постоянно  и  не намирате начин, как да се справите с нея. Не може да спрете да се безпокоите за всичко. Смятате, че успехът на близките ви зависи само от вас.

 • Винаги  се чувствате ядосан

Всяко малко нещо ви задейства, чувствате се ядосан и гневлив на целия свят. Всички са ви виновни и не ви разбират. Освен това са се наговорили вкупом и ви пречат да осъществите вашите намерения.

 • Плачете почти непрекъснато, без никаква видима причина

Преди сте били силни и устойчиви, управляващи живота си, сега възприемате себе са като слабохарактерен човек, който реве без причина.
Имате внезапен пристъп  на плач, без да сте сигурни, защо го правите, но въпреки това се чувствате тъжен.

 • Плашещи мисли и чувства

Плашите се от всичко, както и от неприятни изживявания. Дори и малки дразнители могат да предизвикат пристъпи на паника.

 • Мания за самоанализиране и усещане за подобряване

Самонаблюдението става ваш основен спътник Следите постоянно  тяло си за остри болки  и странни усещания . Те  изследват ( често споменати като “ тестване “ ) техните умствени възможности, за да  приемат или отхвърлят следи за съществуване на   физическа или умствена болест. Когато човек започва да се подобрява, този процес  става по-очевиден . Има дни, когато  се опитвате да накарате мозъкът ви да спре да анализира, за да си починете. Но разбирате, че не може да прекъснете да мислите и да се себе наблюдавате.

 • Стегнатост и болки в тила

Може да чувствате напрежение в скалпа или пък постоянно стягане и болки във врата.

Ароматерапия

Този метод е чудесен, защото може да успокои мозъка и тялото ви по един прекрасен начин. Още повече, че може да го използвате многократно.

 •        Поставете в горящо олио малко от любимата ви есенция. Цялата стая ще се изпълни с приятен аромат, докато вие през това време правите упражнения
 •        Смесете няколко вида масла и ги използвайте за масаж. Например може да направите следната консистенция от бадемово, масло от соя и гроздови семена, и масло от авокадо. С нея масажирайте стегнатите части на тялото ви като ръце, крака и ходила.
 •        Във ваната също бихте могли да добавяте по няколко капки, които ще предизвикат незабавен ефект на релаксация на тялото ви.

Много е важно да се знае, че някои ароматни масла биха могли да повлияят зле на бременни жени и епилептици, затова е добре да се консултирате преди това със специалист.

Стрес и ароматни масла

Съществуват различни комбинации от масла, които могат в значителна степен да облекчат състояния като стрес, паническо разстройство, различни форми на тревожно разстройство и депресия.
Напрежение и страх – масло от  бергамот,  лайка, тамян, майорана, жасмин,  камфор
Мускулни болки – евкалипт, градински чай и розмарин
Депресия – бергамот, здравец, лавандула, жасмин, роза и иланг-иланг

Стрес и аромати
Ароматите въздействат много силно на  паническите атаки. Маслата са приготвени от  определени части от даденото цвете. След това тези части  стоят известно време във вода.  Трябва да обърнем внимание, че ако екстрактът не е взет от точната част на растението, ефектът му е незначителен.  Използвайте определения аромат за определеното страдание. Ето няколко етеричните масла, които  вършат добра работа при стрес,  тревожни състояния и депресия:
Паника – мимулус
Депресия – синап, сладък кестен