Секс

СЕКС

Сексът, сексуалното поведение, сексуалните отношения и не дай си боже, сексуалните проблеми са все още екзотична тема по нашите географски ширини.

Можем да се правим на отворени, модерни и еманципирани колкото си искаме, но опре ли разговорът до сексуалните проблеми, повечето от нас започват да се държат като ощипани девици.

Предразсъдъци, срам, страх и какви ли не още разнокалибрени емоции и чувства ни заливат, замъгляват разума и барикадират съзнанието ни, когато сме изправени пред вероятността някой да се разрови из сексуалния ни живот.
Една моя приятелка веднъж сподели за секса, че той се „прави” и „става” преди всичко в главата. Вероятно тогава по-лесно бихме разбрали, че разглежданите по-долу проблеми също са САМО в главите ни и лесно биха се разрешили, ако успеем да преосмислим и пренаредим закостенелите си схващания за тях.

По тази причина коректността изисква да уточня, че тук ще говорим за сексуалните проблеми, НЕ предизвикани от органични разстройства или заболявания, а за такива с предимно психогенна основа.

Сексуалните проблеми потискат личността ни в един много широк спектър. Засягат се поведението и отношенията не само в сексуалната двойка, където се е появил проблема, но и в останалите лични и социални контакти на личността, видимо нямащи нищо общо с него. Обичайните заподозрени при появата на сексуален проблем според засегнатите и според специалистите, към които се обръщат (ако изобщо се обърнат към някого) са динамиката на съвременния живот и свързания с нея стрес.

Стрес! Дрън-дрън…

Една вече не толкова популярна извън страната ни, но все още модерна у нас универсална диагноза, причинител на всичко, за което не може да се намери смислено медицинско обяснение.

Горе-долу със същия безсмислен статут се ползва и неврозата като спасителна за лекарите диагноза. И това, че отдавна не присъства в международния класификатор на болестите, не пречи на някои от тях все още да я използват.

В нашия случай няма да говорим за несъществуващи диагнози и вездесъщия стрес, а ще направим връзка между сексуалните проблеми, т.нар. невротични състояния и междуличностните отношения, само и единствено с цел да изясним съдържанието на сексуалните проблеми и да направим един по-плавен преход към обяснение на същността им.

Връзката между сексуалните проблеми и невротичните състояния има два аспекта. От една страна сексуалното разстройство е в състояние да предизвика невротично състояние, а от друга същото това сексуално разстройство може да бъде резултат от предшестващо го невротично състояние.

За да не се разлея в теоретизиране по проблема ще сложа импровизирани рамки на понятието „сексуални проблеми”. Сексуален проблем е ВСИЧКО, което ни пречи да осъществим сексуалните си взаимоотношения, така както бихме желали.

Тъй като „всичко” е твърде много за ограниченото време, с което и вие и аз разполагаме, ще се спра само на най-често срещаните и съответно най-актуални проблеми. Ще започна от:

Липсата или загубата на желание за полово общуване. Това е един от най-често срещаните проблеми при двойките. Във връзка с него е много характерна, широко разпространената заблуда, че липсата на желание обикновено е следствие от други сексуални проблеми в двойката. Това не е факт. Точно обратното – липсата или загубата на желание за полов контакт е първопричина за появата на други сексуални проблеми. Самата липса на желание не изключва наличието на сексуално удоволствие или възбуда, а просто означава, че инициативата за започване на сексуална дейност от такъв мъж или жена е твърде малко вероятна. Това ни води към един от възможните варианти за решаване на проблема. Достатъчно е да разберете, че сексуалното отношение на страдащия не е насочено лично към вас (в сексуален план) и това ще ви помогне да ревизирате и активизирате собственото си отношение към него. Т.е. за да се преодолее сексуалния ви проблем е необходимо първо да се справите с проблемите в личните си отношения с партньора.

Сексуалното отвращение, обозначава друг проблематичен психологически аспект на сексуалните контакти. Не се впрягайте на използваната дума „отвращение”. В случая тази дума просто обозначава факта, че перспективата за полов контакт с определен партньор е свързана със силни негативни чувства и води до преживяване на интензивен страх или тревожност, така че логичния резултат е да се стигне до стремеж към избягване на сексуална дейност. Забележете, че тук не се конкретизира дали става въпрос за негативни чувства насочени към личността на евентуалния партньор или въпросните чувства се ограничават само до половия контакт с този партньор. Т.е. напълно възможно е чувствата да са свързани само и единствено с обстоятелствата около половия контакт, а в останалата си част междуличностните отношения на двамата партньори да нямат тази негативна окраска (поне за определен период от време, тъй като рано или късно сексуалните проблеми разрушават двойката). Другото, което е напълно възможно – преживяващия сексуалното отвращение да няма никакви проблеми с други сексуални партньори. Това общо взето също е лошо за съвместното ви бъдеще, тъй като ще предполага търсене на алтернативни сексуални партньори. А това в повечето случаи отново води до раздяла. И тук причината отново ще търсим в незадоволителното равнище на междуличностна комуникация в двойката.

При липсата на сексуално удоволствие сексуалните реакции протичат нормално, но липсват адекватните на това удоволствени изживявания. За съжаление и на двата пола, този проблем се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. В този случай най-подходящото решение, което може да се вземе от потърпевшия е да се обърне за консултация към психолог. Понякога е необходимо търсенето на консултация да се инициира от другата страна в двойката, като косвена жертва на проблема на партньора.

Слабост на гениталния отговор. Като изключим терминологичната галиматия когато говорим за мъжете, тук става въпрос за затруднение при постигането или поддържането на достатъчна за нормално полово сношение ерекция. От психологична гледна точка, ако се получава добра ерекция при мастурбация; по време на сън; или с друг партньор, тогава причината най-вероятно е чисто психологична. Когато говорим за жени се има пред вид – сухота на влагалището. Причините могат да бъдат както психологически, така и някаква локална патология (като например инфекция или естрогенна недостатъчност), като последното важи само за жените след менопауза. В този случай е необходимо да се отбележи, че сухотата на влагалището изключително рядко е първичен сексуален проблем, като най-често се явява като резултат от други сексуални неуредици в сексуалния живот на двойката.

Оргазмът, които или не се появява или е силно забавен, може да бъде ситуативно обусловен проблем, а може и да е перманентно състояние. Понякога забавянето може да е толкова силно изразено, че да се приеме погрешно като не появяване. И това е проблем, който може да има изцяло психологически корен. Проявява се много по-често при жените, отколкото при мъжете. Обикновено се препоръчва удължаване на сексуалната игра (за мъжете, които не знаят какво е това – да се обърнат към жените си за справка). Ако това не даде желания ефект – консултирайте се с психолог-мъж за жените и психолог-жена за мъжете.

Преждевременната еякулация при мъжете, представлява невъзможност да се контролира еякулацията достатъчно, така че и двамата партньори да получат удовлетворение от половото общуване. При по-тежките случаи еякулация може да настъпи още преди проникването или при липсваща ерекция. Този проблем обикновено е резултат от психологична реакция на страдащия спрямо личността на сексуалния партньор, но може да бъде и ситуативно обусловен. Т.е. времето и мястото определят тежестта на проявата. Често срещани са случаите, при които преждевременната еякулация е проблем с един партньор на страдащия, но не се появява при сексуални актове с други партньори.

Неорганичния вагинизъм представлява спазъм на мускулите заобикалящи влагалището, който причинява стесняване на влагалищния отвор. В този случай въвеждането на пениса е или невъзможно или твърде болезнено. Тук отново причините са чисто психологически, освен в редките случаи когато вагинизмът е вторична реакция на локална болка на физиологично равнище.

Съществува и друг вариант на болезнен коитус, който се наблюдава както при жените, така и при мъжете. Диагностичното му наименование е неорганична диспаурения. Обичайните причини са локални патологии, но ако такива не бъдат открити, причинители могат да бъдат и емоционални фактори.

Един от най-интересните и щекотливи от социална гледна точка сексуални проблеми е свръхмерното полово влечение. И при мъжете и при жените това е проблем, който обикновено се появява при късното юношество и ранната младост. Психопатологичните форми са нимфомания за жените и сатириазис за мъжете. И в двата случая става въпрос за постоянно чувство на полова неудовлетвореност и неудържим стремеж към полово сношение. Тук не говорим просто за количествено увеличение на броя на сексуалните контакти, а за качествено изменение на сексуалното поведение, при което сексуалността става основна жизнена цел на личността. Характерно за такива личности е честата смяна на сексуалните партньори и липса на продължителни сексуални връзки. Такава патология може да се развие и изцяло на психологичен терен, например като форма на свръхкомпенсация на чувство за непълноценност. За да се направи такова заключение, разбира се е необходимо да се изключат евентуалните физиологични причини, като органична патология на централната нервна система или някакво хормонално нарушение. След изключване на физиологичните причини, заключението трябва да бъде направено от квалифициран психолог.