Стрес

Как по-добре да се справяме със стреса?

Лечение чрез билкови таблетки No Stress! On. За информация, кликнете върху логото.

Стресът – До Колко и До Кога?

Как да елиминираме стреса от живота си?

Две са насоките за справяне със стреса.

Не е достатъчно само да можем да идентифицираме стреса в живота си, както и да осъзнаваме отрицателното му влияние. Необходимо е да намерим начин да се справяме с него.
Но така както има много източници на стрес, съществуват и много възможности за борбата с него.
Общото между всички насоки е, че при всяка една се изисква усилие за да се стигне до промяна.
И така, може да изберете един от следните варианти:
– да намалите силата на действие на източника на стрес;
– да промените начина, по който реагирате на стресора;
– да направите и двете.
Подхождайте стъпка по стъпка.
1. Осъзнайте стресорите във вашия живот и начина, по който емоционално и физически реагирате на тях.
Забелязвайте неприятните чувства, които изпитвате – не ги игнорирайте. Не махайте с лека ръка на проблемите си. Опитайте се да осъзнаете кои ситуации са ви неприятни. Какво си казвате за значението на тези ситуации?
Отчитайте начина, по който тялото ви реагира на стреса. Ставате ли нервни, започвате ли да се чувствате зле?
2. Осъзнайте какво в действителност може да промените.
– Можете ли да промените влиянието на стресорите като ги отбягвате или ги елиминирате напълно?
– Можете ли да намалите интензивността на влиянието им?
Примерно, възможно ли е да свършите определена задача за период от една седмица вместо да бързате да приключите с нея за ден два. Ако можете да използвате по-дълги срокове, възползвайте се от това.
– Възможно ли е да намалите времето, в което сте изложени на стрес? Възползвате ли се достатъчно от почивките и ваканциите?
3. Моделирайте емоционалните си реакции.
Действието на стресовата реакция се отключва когато възприемате дадена ситуация като опасна, криеща опасност или водеща до такава. Опасността може да бъде възприета както в емоционален така и във физически план.
Запитайте се дали не гледате на даден стресор по начин, по който преувеличавате реалната му заплашителност?
В случаите когато искаме да се представим максимално добре – брилянтно – и да очароваме всички наоколо, вдигаме нивото на собствената си самокритичност и започваме да гледаме на ситуацията като на животозависеща.
Ако у вас съществува и тенденцията да искате да надвиете и да доминирате при всеки възможен случай, определено ще ви се налага да влагате максимални усилия и напрежение  в немалка част от ежедневието си.
Работете в посока към възприемането на по-умерени възгледи. Гледайте на стреса като на нещо, което можете да контролирате.
Опитайте се да „опитомите“ прекалената си емоционалност. Гледайте на развитието на нещата в перспектива и не акцентирайте единствено и само върху негативните страни.
4. Научете се да контролирате физическите реакции на тялото при стрес.
Бавното и дълбоко дишане намаля скоростта на сърдечния ритъм.
Практикуването на техники за релаксация също допринася за контрола при посрещането на стресова ситуация.
Упражнявайте релаксация редовно и ще придобиете усет за мускулите на тялото си, разликите в усещането за напрежение и пълно отпускане.
Взимането на медикаменти не е препоръчително. Отбягвайте честата им употреба защото те помагат временно. 
5. Изградете си физически резерв.
Правете тонизиращи упражнения от три до четири пъти в седмицата. Умереното и продължително упражняване, като ходене, плуване, колоездене или леко бягане, дава най-добри резултати.
Хранете се балансирано.
Поддържайте нормалното си тегло.
Избягвайте никотина, прекалената употреба на кофеин и др. подобни стимуланти.
Спете достатъчно.
Лесно е да се каже, но наистина трябва да се стремите да спазвате режим за редовен сън, тъй като безсънието е един от най-силните фактори с негативно влияние върху организма ни.
6. Поддържайте емоционалния си резерв.
Стремете се да развивате взаимоотношения, които да са източник на взаимна опора. Не е важен толкова броя на хората, с които контактувате, колкото качеството на взаимоотношенията, които изграждате с тях.
Преследвайте реалистични цели, които имат значение за вас, а не цели, които другите ви поставят, но вие не споделяте.
Бъдете готови, че не винаги нещата ще се развиват като по вода и, че по пътя си ще трябва да посрещате и неуспехи.
Недей те да бъдете до крайност максималисти. Опитайте се да сте по-внимателни със самите себе си.
Бъдете най-добрия си приятел.

Стресът – До Колко и До Кога?
Стресът е състояние, което изтощава нашия организъм и е резултат от необходимостта непрекъснато да се адаптираме към продължителните изменения на средата, в която живеем.
Позитивната страна на стреса е неговата способност да ни накара да действаме, да ни помогне да осъзнаем ситуациите по-добре за да се справим по-адекватно с тях.
Негативното влияние на стреса идва от това, че продължителното му действие може да предизвика чувства като недоверие, гняв и депресия, които на свой ред водят до здравословни проблеми, като главоболие, нередовен стомах, кожни заболявания, безсъние, високо кръвно налягане, сърдечни болести и удари.
Смъртта на любим човек, раждането на дете, повишение на работното място, нова връзка – всички тези събития, дори да контрастират емоционално по между си, са свързани с продължителен стрес защото изискват едно и също от нас – промени в начина ни на живот и полагането на усилия за осъществяването на една продължителна адаптация.
Докато се адаптираме към промените на околната среда, стресът може да ни помогне или да ни навреди, като всичко зависи от начина по-който ние възприемаме новите ситуации.


Как да елиминираме стреса от живота си?
Всъщност целта ни не трябва да бъде да елиминираме изцяло стреса.
 Позитивния стрес прави живота ни по-вълнуващ и обогатява преживяванията ни, прави ни по-живи и доволни от начина, по-който живеем.
Ако ежедневието ни е толкова лишено от стрес, че от нас не се изисква каквото и да е усилие за посрещането на промяна или предизвикателство, с течение на времето изпадаме в депресия.
От друга страна, прекалено много стрес, води до пълно изтощение и до чувството, че сме „притиснати до стената“. Продължителното излагане на твърде много стресори в крайна сметка ни води до предела на силите ни.
Целта е всеки от нас да намери оптималното ниво на стрес в своя живот, което да бъде достатъчен източник на мотивация, но и в същото време да не източва до краен предел психическите и физически сили, с които разполагаме.


Кое е оптималното стресово ниво?
Няма точно определено ниво на стреса, което да се отнеса за всички хора. Всички ние сме отделни личности със свои индивидуални потребности.
Събитие и ситуации, които от един човек се възприемат като стресови и неприятни, от друг може да се възприемат точно по обратния начин. Даже и когато сме единодушни, че определено събитие е източник на негативни емоции и чувства, отново съществуват разлики в нашите психологическите и физиологически реакции.
Доказано е, че повечето заболявания са пряко свързани с неосвободения стрес. Появата на стресови симптоми е сигнал за това, че сме преминали значително границата на оптималното ниво.


Две са насоките,
които помагат ако сте достигнали състояние на претоварване:
– едната е просто да намалите стреса като елиминирате част от източниците му в ежедневието си – често хвърляме твърде много усилия и време за неща, които са всъщност маловажни и не заслужават особено внимание.
– друг начин да си помогнете е да подобрите умението си да контролирате стреса – основната идея тук е факта, че в действителност няма стресиращи ситуации сами по себе си, а хора, които ги възприемат като такива;
Стресът е субективно преживяване и за това психолозите предлагат редица техники, които с практиката ни помагат да моделираме собственото си поведение, преодолявайки собствените си предрасъдъци и неефективни модели на мислене.