Ноцебо ефектът

Ноцебо ефектът

Ноцебо ефектът – или каква е причината да сме бедни, болни и нещастни

Всички сме чували за плацебо ефекта. Но малко се говори за ноцебо ефекта. Това е парадокс, защото повечето лоши неща, които ни се случват, са плод именно на ноцебо ефекта.
Що е то ноцебо ефект?
Ноцебо от латински буквално означава „нанасям вреда“. Ноцебо е вярата, убеждението, че сте в беда или ще пострадате. Че сте или ще се разболеете от нещо. Че никога няма да успеете да постигнете или направите нещо, което желаете. Че при вас нещата “просто са такива” и нищо не може да се направи.
Ноцебо е форма на самоограничение, която обаче няма обективна реална предпоставка.
Приемането на нечия чужда субективна представа за вашия собствен свят, без да имате възможност или желание да проверите нейната истинност.
Ноцебо ефект произвежда невинната на пръв поглед констатация на учителя по пеене, че детето ви пее фалшиво. Ако детето се съгласи с „авторитета“ и му повярва – от него определено няма да стане певец.
Ноцебо ефект произвежда забележката на родителя, небрежно отбелязвайки, че на детето не му върви математиката. Детето е празна дъска. Родителят пише върху нея своите констатации и те остават там – понякога за цял живот.
В повечето случаи ноцебо ефект се създава без умисъл. Под формата на мнение.
Но мненията, особено когато човек няма оформена ценностна система, често се превръщат в присъди.
Не мога да пиша красиво, не ми вървят езиците, не мога да изкарвам пари, все ме прекарват, имам крехко здраве… Повечето от ограничаващите ни вярвания са плод на ноцебо ефект. Някога сме се съгласили с мнението на някого. Чули сме случайна забележка, изказана по конкретен повод и сме направили генерален извод. Извод, който вадим всеки път, когато се окажем в сходна ситуация.
Най-лошите ноцебо ефекти се произвеждат в лекарските кабинети.
Там се издават най-тежките присъди. Там се разболяват най-много хора — буквално.
Ето го и най-голямото престъпление, пораждащо един от най-силните ноцебо ефекти:
„Остават ви еди колко си години/месеци/седмици живот!“
Потресаващо!
Норбеков го е казал много добре: „Това, че ти не можеш или не знаеш как се лекува нещо, все още не означава, че „нещото“ е нелечимо!“
Само че хората все така си измират… спазвайки послушно „дадения“ им от медиците срок.
Отказвайки да оспорят мнението на авторитетите.
Слепи за възможния ноцебо ефект.
Нека си представим, че всичко това са празни приказки.
Нека си представим, че няма истории за хора, отишли си от този свят, защото са им внушили, че им е време да си ходят. Нека си представим, че няма хора, провалили живота си, защото са им повтаряли, че за нищо не стават.
И ви предизвиквам за един експеримент!
Нека, ако сред вас има хора, на които са издавали “присъди”, които сте имали смелостта да откажете да “излежите”. Ако сте имали близки с подобни случаи.
Споделете ги в края на тази статия!
И, знаете ли?
Вярвам, че ако съберем много такива истории — много хора ще повярват!
И ще получат шанс!
Представете си, че точно в момента тази статия се чете от някой, на когото току-що са издали присъдата.
Без право на обжалване! И този човек се чуди какво да прави. Може би вашите истории ще му дадат надежда и шанс. Може би те ще са неговото плацебо.
Да проверим!

1 мнение за “Ноцебо ефектът”

  1. na men mi beshe dadena tochno predi edna gidina prisada che mi ostava edna godina jivot bqx posleden stadii na rak s razseiki v kostite no bog e tozi koito dava prisadite a ne xorata eto tuk sam sega jiva i zdrava i vi pisha hora ne vqrvaite na doktorite nevqrvaite na bolestite negi priemaite borete se bog e s nas i toi e nashiq lekar

Вашият коментар