Депресията

Депресията

Депресията не е нещо срамно. Ще ви запозная с един случай на една жена страдала дълго време от депресия. Тя признава: „Дори и днес, осем години по–късно, продължавам да се срамувам от себе си.“ Особено трудно ѝ е да се справя с емоционалното страдание. Тя казва: „Болката понякога е толкова силна, че страдам физически. Започват да ме болят всички мускули в тялото.“ В такива периоди за нея е почти невъзможно да стане от леглото. А понякога не може да спре да плаче. Тя споделя: „Плача толкова много, че се изтощавам и имам чувството, че кръвообращението ми е спряло,,.
Според Библията тъгата понякога може да бъде опасна. В нея се говори за един случай, при който апостол Павел се опасявал, че даден човек можело да бъде съкрушен от своята извънредно голяма тъга. (2коринтяни 2:7)/ така че сега вече трябва милостиво да му простите и да го утешите, за да не би неговата извънредно голяма тъга да го съкруши/. Понякога някой може да е потиснат до такава степен, че да иска да умре. Много хора, страдащи от депресия, се чувстват като пророка Йона, който казал: „По–добре да умра, отколкото да живея.“ (Йона 4:3)/ Сега, Боже, моля те, вземи душата ми от мене, защото е по–добре да умра, отколкото да живея!“/.
,,Със съпруга ми потърсихме подходящо медицинско лечение, променихме някои неща в начина си на живот и положихме големи усилия да установим една рутина, която е по силите ми. Но когато изглеждаше, че нищо не помага, вярата ми в Бога и нестихващата любов на моя съпруг и на моите приятели ми даваше сили да не се предавам.“
Първото, което можете да направите е да се консултирате с личния си лекар. Той като начало може да ви изпише някои леки успокоителни, сънотворни и витамини. Следващата стъпка е да потърсите добър психотерапевт. Важно е да знаете, че с едно посещение при терапевт нещата няма да се оправят. Обичайно лечението трае 8-10 посещения, а понякога и много повече – това зависи от вас. В случай, че имате тежка форма на депресия вашият личен лекар ще ви назначи посещение при психиатър. Това не бива да ви плаши. Посещението при такъв специалист не означава, че имате някаква форма на лудост.

Вашият коментар