Психосоматични заболявания.

Психосоматични заболявания.

Депресията, тревогата и паник атаките не са признаци за слабост. Те са знаци, че се опитваш да си силен прекалено дълго.

Кратковременното подтиснато настроение и след това бързото излизане от това състояние е основната задача на превантивното лечение преди да се е стигнало до там, че разстроената психика да повлияе на хормоналния баланс в организма и тогава вече да говорим за заболяване.


Продължителния стрес, страх, безпокойство и др. водят до разстройство на нормалната функция на психиката, която от своя страна оказва влияние върху хормоналния и химичен дисбаланс в организма. Първия признак за психосоматично заболяване и в частност депресия е нарушения в съня. Ще разгледам някои от основните хормони, които влияят пряко на нашето психично и физиологично здраве.


Ендорфините са ендогенни, опиоидни и полипептидни съединения, или невротрансмитери. Те се произвеждат от хипофизната жлеза и хипоталамуса. Също така ендорфините предизвикват аналгезия (липса на чувство за болка) и допринасят за здравословното състояние на човека. Хормоните на щастието работят като естествено лекарство против настинка и всякакви други заболявания.
Какво представлява серотонинът? Също известен като хормон на щастието.
Серотонинът се създава чрез процес на биохимично превръщане, който съчетава триптофан, компонент на протеините, с триптофан хидроксилаза и химичен реактор. Заедно те образуват 5-хидрокситриптамин (5-НТ).


Серотонинът най-често се смята, че е невротрансмитер, въпреки че някои го считат за хормон. Произвежда се в червата и мозъка. Съществува и в тромбоцитите на кръвта и централната нервна система (ЦНС).
Тъй като се проявява широко в тялото, се смята, че влияе върху различни телесни и психични функции. При недостиг изпитвате липса на добро настроение, ниска енергия, отрицателни мисли, чувствате се напрегнати и раздразнителни, имате нужда от сладки храни и проявявате намален интерес към секса.
Серотонинът не може да премине кръвно-мозъчната бариера, така че всяко количество серотонин, което се използва вътре в мозъка, трябва да се произвежда вътре в мозъка.


Мелатонина отговаря за добрия и пълноценен сън, а и не само …
Доказани са разнообразни физиологични функции на мелатонина при човек, като регулатор на циркадните ритми, съня и бодърстването, сексуалната активност и репродуктивните функции. Той притежава още имуномодулиращо и цитопротективно действие, както и антиоксидантна активност.
Предшественик за биосинтеза на мелатонин в пинеалоцитите е есенциалната аминокиселина (АК) триптофан. Последната се хидроксилира до 5-хидрокситриптофан, който чрез декарбоксилиране се превръща в биогенния амин серотонин. В резултат на действието на ензимите N-ацетилтрансфераза и О-метилтрансфераза СЕРОТОНИНА СЕ ПРЕВРЪЩА В МЕЛАТОНИН.


Както виждате освен липсата на някой хормон, който влияе на нашето настроение и поведение, но и липсата на някои от хормоните може да окаже влияние и върху дефицита на други /както в случая чрез химични процеси серотонина се превръща в мелатонин/ и така този порочен кръг отключва тежки заболявания, които трябва да се лекуват комплексно.


Лечение : чрез медикаменти и психотерапия, като медикаментите влияят за възстановяването на хормоналния дисбаланс, а психотерапията за да се прекъснат ирационалните и вредни мисли, поведения и емоции, които са първопричината за химическия дисбаланс в организма при много от заболяванията.


Обобщение: Когато сме продължително време психически и емоционално дисбалансирани това води до разстройство на централната и периферната нервна система и нарушава производството на хормони, които пък от своя страна влияят на мислите и настроенията ни и така порочния цикъл се затваря и се разболяваме от така наречените психосоматични заболявания, които мога просто да обясня по следния начин: психиката повлиява физиологичните ни процеси, които пък от своя страна спомагат за трайния дисбаланс на психическото ни здраве и порочния кръг се затваря и по този начин се утежнява заболяването.


Ето и някои заболявания, които са подвластни на описания по-горе механизъм на действие:
депресия, страхова невроза, посттравматичен стрес, паническо разстройство/ паник атаки, задух, сърцебиене и т.н./, безсъние, синдром на раздразненото дебело черво, хормонален дисбаланс, фибромиалгия, затлъстяване, хранителни разстройства/анорексия и булимия/, хронична болка, злоупотреба с алкохол, мигренозно главоболие и много други.

Вижте също още и: Порочен кръг: мисли – емоции – психика – нервна система

2 мнения за “Психосоматични заболявания.”

  1. Благодаря много за изчерпателното и изключително полезно обяснение на проблемите и Заболяванията . Разбира се че Психиката на Човека е Основна за здравето на всеки , но досега такова точно и прецизно обяснение не съм виждала !
    Благодаря Г-н Георгиев ‼️

    • Румянка Мичева благодаря Ви за хубавите думи и добрата оценка. Ако имате въпроси не се колебайте да ми ги зададете. Може да пишете и тук, тъй като по този начин ще бъдем полезни и на други хора, а също може, ако ви е по-удобно да ми пишете и на лично.

Вашият коментар