Паническо разстройство

Паническо разстройство

Здравейте, аз съм психолог Георгиев. Ще ви запозная през какво минава човек, когато за първи път се сблъсква със симптомите на паническото разстройство.Човек започва да изпитва силен страх за живота си и за здравето си, като започва да си мисли, че може би полудява. Симптомите са: сърцебиене, изпотяване, замайване, чувство на задушаване и др. Първото нещо, което правят повечето хора е да отидат при личния лекар и от там биват насочвани за изследване към – кардиолог, невролог и др. Това е правилното поведение при такива случаи. Много е важно да бъдат диагностицирани правилно и когато се касае за случай на ПР не се установяват никакви притеснителни заболявания от физиологично естество. Важно е да знаят пациентите на това коварно заболяване, че симптомите на ПР не са животозастрашаващи. Няма да получат инфаркт, нито ще се задушат когато получат паник атака, както и че от това заболяване не се полудява. В повечето случаи страхът, който завладява пациента удължава времетраенето на паническата криза и засилва нейния интензитет. Ето защо е много важно провеждането на поведенческа терапия от психолог, за да се запознае пациента с механизма на това заболяване, а от там и самия човек да разбере как сам би могъл да овладява симптомите, след като вече са се появили. Моля, коментирайте, задавайте въпроси и с радост ще ви отговоря! Споделете вашия опит, може да бъде полезен на хората, които за първи път се сблъскват с това заболяване.

2 мнения за “Паническо разстройство”

 1. Здравейте , миналата година получих два пъти така наречената ,,акушерска ръка,,. Състоянието , което преживях е ужасяващо . Буквално си мислех , че умирам . От Спешна помощ ми биха инжекция диазепам, но и тя не ме успокои и минути след това получих втора криза . Казаха , че се е получило от преживелици , от страх . От тогава на няколко пъти имам симптоми но успявам да се овладея. Тези кризи , признак на по сериозно заболяване ли са?

  • Здравейте, аз съм психолог Георгиев. Не се безпокойте  обикновено това може да бъде един от симптомите на паническо разстройство. Когато човек е подложен на слаб, но ежедневен стрес или е преживял нещо травмиращо и няколко месеца по-късно когато всичко е преминало и се е успокоил могат да се появят подобни симптоми. Това се случва, когато човек преживее нещо силно емоционално и разстроената психика от своя страна разстройва нервната система и по точно вегетативната нервна система.

   Какви са нужните изследвания и консултации:
   Направете консултация с невролог и следвайте неговите предписания.

   Изследвания на калций и магнезий
   Калцият е отговорен не само за състоянието на костите, ставите и зъбите ни, но има връзка и с получаването на мускулни спазми и крампи.Каква е причината за поява?Страх и безпокойство
   Когато акушерската ръка е част от паник атака, причината за това обикновено е силно емоционално състояние – страх, щастие; безпокойство, притеснение и др.

   Ниски нива на калций и магнезий
   Тези елементи отговарят както за състоянието на костите, така и за начина, по който реагираме при различни екстремни обстоятелства в ежедневието ни.

   Лечение чрез психотерапия.Обърнете се към психолог като целта е да се приложи терапия за успокояване на психиката, а от там да се възстанови и нормалното функциониране на нервната система, тъй като първопричината за тези симптоми е разстроената психика.
   Последвайте този линк, който е от моя сайт и прочетете материала за да разберете каква е връзката между психика и нервна система – Порочен кръг: мисли – емоции – психика – нервна система. ВИЖТЕ: https://psihoterapia-online.com/?p=86
   Вижте и подробна информация за паническото разстройство тук: https://psihoterapia-online.com/?page_id=616

Вашият коментар